Ana içeriğe atla

Vergi Hukukunun Dalları

Bir önceki yazımızda Vergi Hukukunun Kamu Hukukundaki Yerinden bahsetmiştik. Bu yazımızda ise Vergi Hukukunun dallarından bahsetmek istiyorum.



Vergi hukuku kendi içinde vergi ceza hukuku, vergi icra hukuku, vergi yargılama hukuku, uluslararası vergi hukuku ve vergi usul hukuku şeklinde çeşitli dallara ayrılmaktadır.

Vergi ceza hukuku, mükelleflerin yükümlülüklerini yerine getirmemeleri durumunda karşılaşacakları yaptırımları düzenlemektedir. Cezalarla ilgili düzen­lemeler Vergi Usul Kanunu içinde yer almaktadır.

Vergi icra hukuku, devletin vergi alacağının güvence altına alınmasını ve ödenmemesi durumunda uygu­lanacak önlemleri düzenlemekte olup bu konuyla il­gili düzenlemeler 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da yapılmıştır.

Vergi yargılama hukuku, mükellef ile vergi idaresi arasında çıkabilecek uyuşmazlıkların yargı yoluyla çözümüne ilişkin yöntemleri düzenlemektedir. İdari Yargılama Usulü Kanunu ve Danıştay Kanunu, vergi yargılama hukukunun temel kaynaklarıdır.

Uluslararası vergi hukuku, verginin uluslararası bo­yutunu, birden fazla ülke arasında ortaya çıkabile­cek çifte vergilendirme sorununun çözüm yollarını incelemektedir.

Vergilendirme teknik ve usullerini ise vergi usul hu­kuku düzenlemekte olup vergi ilişkilerinden doğan hak, yetki ve görevlerin gerçekleştirilme ve kullanıl­ma şekillerini gösteren kuralları kapsamaktadır. Ver­gi usul hukukunun konularıyla ilgili yasal düzenle­meler Vergi Usul Kanunu'nda yer almaktadır.

Bu yazımızda sizlere Vergi Hukunun Dallarını anlatmaya çalıştım. Söz konusu yazılarımızı takip ederek KPSS A sınavına benimle hazırlanmaya devam edin. Bıkmadan usanmadan ders notlarını derlemeye devam ediyorum. Bir sonraki konum "Vergi Hukukunun Tanımı" olacaktır.  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İcra Teşkilatı (İcra Organları)

İcra organları asıl icra organları ve yardımcı icra organları olarak ikiye ayrılabilir.   A. ASIL İCRA ORGANLARI Asıl icra organları  sadece icra işlerini yürütmek üzere kurulmuş olan icra organları olduğu için bunlara asıl icra organları denir. Bunlar;  1- İcra Dairesi 2- İcra Mahkemesi 3. Yargıtayın İcra - İflas İşleri ile Görevli Hukuk Daireleri 1. İcra Dairesi İcra işlerinde birinci derecede görevli organdır.  İcra takibi icra dairesince yürütülür ve çoğu işlemleri de icra dairesi yapar. Mesela, borçlunun mallarının haczi, hacizli malların satılması ve paraların paylaştırılması... İcra dairesi bağımsızdır. İcra mahkemesinden bir talimat almasına gerek olmadan hareket eder. İcra mahkemesi hâkiminin daimi gözetimi ve denetimi altındadır ama İcra mahkemesine bağlı bir organ değildir . İcra dairesi kanuna aykırı işlem yaparsa bu işlem ilgililerin şikâyeti üzerine İcra mahkemesi tarafından iptal edilir veya düzeltilir.   -İcr...

İcra Hukukunda Süreler - Tatil ve Talik (Erteleme) Halleri

A. İCRA HUKUKUNDA SÜRELER Kanunda icra takibinin tarafları için öngörülmüş süreler kesindir. Tarafların bu süreleri sözleşmeyle değiştirmeleri mümkün değildir. Sürelerin bir kısmı cebri icra organlarının işlem yapması için öngörülmüş sürelerdir. Bu süreler düzenleyici niteliktedir. Bu nedenle süre geçmiş olsa bile icra organı o işlemi geçerli bir şekilde yapabilir. B. TATİL VE TALİK (ERTELEME) HALLERİ Kural olarak tatil ve talik süreleri içinde icra takip işlemleri yapılamaz. Tatil saat ve günlerinde borçluya karşı icra takip işlemi yapılamaz. İcra takip işlemleri icra organları tarafından borçluya karşı yapılan ve takip sürecinin ilerlemesine yönelik işlemlerdir. Bir işlemin icra takip işlemi olarak nitelendirilebilmesi için şu üç unsuru taşıması gerekir. 1.        İcra organları tarafından yapılmalıdır. 2.        Borçluya karşı yapılmalıdır. 3.        Takip süre...

Vergi Kanunlarının Zaman, Yer ve Anlam Bakımından Uygulanması Nasıldır?

Vergi Hukuku dersini anlatmaya devam ediyorum. Bu yazımda Vergi Hukukunun zaman, yer ve anlam bakımından uygulanmasından bahsetmek istiyorum.