Ana içeriğe atla

İcra Hukukunda Süreler - Tatil ve Talik (Erteleme) Halleri

A. İCRA HUKUKUNDA SÜRELER


Kanunda icra takibinin tarafları için öngörülmüş süreler kesindir. Tarafların bu süreleri sözleşmeyle değiştirmeleri mümkün değildir.







Sürelerin bir kısmı cebri icra organlarının işlem yapması için öngörülmüş sürelerdir. Bu süreler düzenleyici niteliktedir. Bu nedenle süre geçmiş olsa bile icra organı o işlemi geçerli bir şekilde yapabilir.

B. TATİL VE TALİK (ERTELEME) HALLERİ


Kural olarak tatil ve talik süreleri içinde icra takip işlemleri yapılamaz. Tatil saat ve günlerinde borçluya karşı icra takip işlemi yapılamaz.

İcra takip işlemleri icra organları tarafından borçluya karşı yapılan ve takip sürecinin ilerlemesine yönelik işlemlerdir. Bir işlemin icra takip işlemi olarak nitelendirilebilmesi için şu üç unsuru taşıması gerekir.

1.       İcra organları tarafından yapılmalıdır.

2.       Borçluya karşı yapılmalıdır.

3.       Takip sürecinin ilerlemesini sağlayacak nitelikte olmalıdır.

Buna göre ödeme emri, haciz işlemi, satış işlemi, paraların paylaştırılması işlemi icra takip işlemidir.

Bir işlemin icra takip işlemi olmasının iki yönüyle önemi vardır. İcra takip işlemleri zamanaşımını keser ve tatil-talik hallerinde icra takip işlemi yapılamaz.

1. Tatil Saatleri (Gece Vakti):  Güneşin batmasından bir saat sonra ile güneşin doğmasından bir saat önceye kadarki zaman dilimi gece vaktidir. Kural olarak gece vakti icra takip işlemi yapılamaz. Ancak bu kuralın istisnaları vardır:

Gece iş görülen yerlerde (bar, sinema vs.) gece vakti hâsılat haczi yapılabilir.

Borçlunun mallarını kaçırdığı anlaşılırsa gece vakti haciz yapılabilir.

Gündüz vakti başlayan haciz gece vakti devam edebilir.

Gece vakti tebligat yapılabilir.


2. Tatil Günleri: Kural olarak tatil günlerinde hiçbir icra takip işlemi yapılamaz. Tatil günleri, resmi tatil günleri ve hafta sonu tatilleridir.

Bu kuralın da bazı istisnaları vardır:  Tatil günlerinde haciz yapılabilir, muhafaza tedbirleri alınabilir, tebligat yapılabilir.

Kanun borçluyu korumak amacıyla, bazı durumlarda icra takibine devam edilemeyeceğini belirtmiştir. Bunlara talik (erteleme) halleri denir. Bu haller şunlardır:

a-Borçlunun yakınlarından birinin ölümü (usul fürudan biri veya eşin ölümü halinde icra takibi ölüm günü dahil 3 gün ertelenir).

b-Borçlunun ölümü:

c-Borçlunun tutuklu veya hükümlü olması:

d-Borçlunun asker olması:

e-Borçlunun ağır hastalığı:

f-  Özel talik Halleri: Kanunun tatil ve talik halleri bölümünde düzenlemediği diğer haller; Konkordato mühleti; fevkalade hallerde mühlet ve tatil.

Mal kaçırma ihtimalinin bulunduğu hallerde; gece vakti dahi olsa; tutukluluk, ağır hastalık ve askerlik hallerinden biri de olsa borçlunun malları haczedilebilir (İİK m.51,I).

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İcra Teşkilatı (İcra Organları)

İcra organları asıl icra organları ve yardımcı icra organları olarak ikiye ayrılabilir.   A. ASIL İCRA ORGANLARI Asıl icra organları  sadece icra işlerini yürütmek üzere kurulmuş olan icra organları olduğu için bunlara asıl icra organları denir. Bunlar;  1- İcra Dairesi 2- İcra Mahkemesi 3. Yargıtayın İcra - İflas İşleri ile Görevli Hukuk Daireleri 1. İcra Dairesi İcra işlerinde birinci derecede görevli organdır.  İcra takibi icra dairesince yürütülür ve çoğu işlemleri de icra dairesi yapar. Mesela, borçlunun mallarının haczi, hacizli malların satılması ve paraların paylaştırılması... İcra dairesi bağımsızdır. İcra mahkemesinden bir talimat almasına gerek olmadan hareket eder. İcra mahkemesi hâkiminin daimi gözetimi ve denetimi altındadır ama İcra mahkemesine bağlı bir organ değildir . İcra dairesi kanuna aykırı işlem yaparsa bu işlem ilgililerin şikâyeti üzerine İcra mahkemesi tarafından iptal edilir veya düzeltilir.   -İcr...

Vergi Kanunlarının Zaman, Yer ve Anlam Bakımından Uygulanması Nasıldır?

Vergi Hukuku dersini anlatmaya devam ediyorum. Bu yazımda Vergi Hukukunun zaman, yer ve anlam bakımından uygulanmasından bahsetmek istiyorum.