Ana içeriğe atla

Vergi Hukuku Nedir ?


KPSS  A sınavına hazırlık sürecinde ders notlarımı sizler ile paylaşmaya devam ediyorum. Vergi Hukuku nedir? Bu yazımızda bu konuyu analiz edeceğim. 

Vergi hukukunu vergi ilişkisinden doğan hak ve ödevler ile bu hak ve ödevlere uygun hareket edilmemesi durumunda ortaya çıkabilecek ceza ve uyuşmazlık konularını inceleyen hukuk dalı şeklinde tanımlayabiliriz.

Vergi hukukunun kaynaklarını yasama, yürütme, yargı organından doğan kaynaklar ile diğer kaynaklar olmak üzere dört gruba ayırabiliriz. Bu kaynaklar­dan bir kısmı bağlayıcı, bir kısmı ise yardımcı (bağ­layıcı olmayan) kaynaklardır.

Bağlayıcı kaynaklar, verginin konusunu, mükellefini, oranını etkileyen; vergi idaresinin, vergi mükellefinin ve vergi mahkemelerinin uymak zorunda olduğu kaynaklardır. Anayasa, kanunlar, uluslararası an­laşmalar, kanun hükmünde kararnameler, Bakan­lar Kurulu kararları, tüzükler, yönetmelikler, yeni hükümler içeren genel tebliğler, Anayasa Mah­kemesi kararları ve Danıştay içtihadı birleştirme kararları bağlayıcı kaynak özelliğini taşımaktadırlar.

Bağlayıcı olmayan kaynaklar ise verginin aslını değiştirmeyen, verginin matrah ve oranını etkilemeyen, yalnızca mevcut düzenlemelerin açıklama­sı niteliğinde olan kaynaklardır. Vergi kanunlarının açıklamaları hükmündedir. Bu yüzden bu kaynak­ların ilgililer açısından bağlayıcılığı yoktur. Bunlara örnek olarak vergi kanunlarını açıklayıcı özellik ta­şıyan genel tebliğler, muktezalar, bazı yargı karar­ları başlığı altında incelenen mahkeme kararları ve doktrin sayılabilir. Genelgeler ve genel yazılar ise vergi idaresi açısından bağlayıcı olmasına rağmen mükellef ve hâkimler açısından bağlayıcı özellik ta­şımamaktadır.

Beni takip ederek sınava hazırlanmaya devam edin. İyi hazırlıklar dilerim. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İcra Teşkilatı (İcra Organları)

İcra organları asıl icra organları ve yardımcı icra organları olarak ikiye ayrılabilir.   A. ASIL İCRA ORGANLARI Asıl icra organları  sadece icra işlerini yürütmek üzere kurulmuş olan icra organları olduğu için bunlara asıl icra organları denir. Bunlar;  1- İcra Dairesi 2- İcra Mahkemesi 3. Yargıtayın İcra - İflas İşleri ile Görevli Hukuk Daireleri 1. İcra Dairesi İcra işlerinde birinci derecede görevli organdır.  İcra takibi icra dairesince yürütülür ve çoğu işlemleri de icra dairesi yapar. Mesela, borçlunun mallarının haczi, hacizli malların satılması ve paraların paylaştırılması... İcra dairesi bağımsızdır. İcra mahkemesinden bir talimat almasına gerek olmadan hareket eder. İcra mahkemesi hâkiminin daimi gözetimi ve denetimi altındadır ama İcra mahkemesine bağlı bir organ değildir . İcra dairesi kanuna aykırı işlem yaparsa bu işlem ilgililerin şikâyeti üzerine İcra mahkemesi tarafından iptal edilir veya düzeltilir.   -İcr...

İcra Hukukunda Süreler - Tatil ve Talik (Erteleme) Halleri

A. İCRA HUKUKUNDA SÜRELER Kanunda icra takibinin tarafları için öngörülmüş süreler kesindir. Tarafların bu süreleri sözleşmeyle değiştirmeleri mümkün değildir. Sürelerin bir kısmı cebri icra organlarının işlem yapması için öngörülmüş sürelerdir. Bu süreler düzenleyici niteliktedir. Bu nedenle süre geçmiş olsa bile icra organı o işlemi geçerli bir şekilde yapabilir. B. TATİL VE TALİK (ERTELEME) HALLERİ Kural olarak tatil ve talik süreleri içinde icra takip işlemleri yapılamaz. Tatil saat ve günlerinde borçluya karşı icra takip işlemi yapılamaz. İcra takip işlemleri icra organları tarafından borçluya karşı yapılan ve takip sürecinin ilerlemesine yönelik işlemlerdir. Bir işlemin icra takip işlemi olarak nitelendirilebilmesi için şu üç unsuru taşıması gerekir. 1.        İcra organları tarafından yapılmalıdır. 2.        Borçluya karşı yapılmalıdır. 3.        Takip süre...

Vergi Kanunlarının Zaman, Yer ve Anlam Bakımından Uygulanması Nasıldır?

Vergi Hukuku dersini anlatmaya devam ediyorum. Bu yazımda Vergi Hukukunun zaman, yer ve anlam bakımından uygulanmasından bahsetmek istiyorum.