Ana içeriğe atla

İcra Harç ve Giderleri


Bir takibin yürütülmesi ve sonuçlandırılması için harcanan masrafların tamamına icra harç ve giderleri denir.

A. İCRA HARÇLARI


Devletin icra hukuku alanındaki faaliyetine karşılık olarak aldığı paraya icra harcı denir. Harçlar kanun tarafından belirlenir.

İcra harçları şunlardır:

*Takip talebinde bulunan alacaklıdan alınan başvurma harcı.

*İlamsız icrada takip talebinde bulunan alacaklıdan alınan ve alacak miktarının binde beşi oranında peşin harç.

*Takibin başarı ile sonuçlanması durumunda alınan tahsil harcı.

*İcra takibinin sonunda, alacaklıdan alınan cezaevleri harcı.

İcra işlemi için gerekli harçlar peşin olarak ödenmedikçe, söz konusu işlem yapılmaz.

B. İCRA GİDERLERİ


İcra giderleri, icra takibinin tam ve doğru olarak yürütülebilmesi için, harçların dışında taraflarca yapılan harcamalardır. Örneğin, borçluya ödeme emrinin tebliği için gerekli posta masrafı, haciz, hacizli malların muhafazası, paraya çevirme masrafları gibi giderlere icra giderleri denir.

İcra işleminin yapılması için gerekli olan giderlerin, icra takibini yürüten alacaklı tarafından peşin ödenmesi gerekir. Aksi halde o işlem yapılamaz.

İcra takip giderleri arasında vekalet ücreti de vardır. Vekalet ücreti Avukatlık Asgari Ücret Tarifelerine göre belirlenir.

C. İCRA HARÇ VE GİDERLERİNDEN SORUMLULUK


İcra takibinin sonunda harç ve giderlerden sorumluluk haksız çıkan tarafa yükletilir. Ancak alacaklı takipte haklı çıksa dahi cezaevleri harcı borçluya yüklenemez, bunu alacaklının ödemesi gerekir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İcra Teşkilatı (İcra Organları)

İcra organları asıl icra organları ve yardımcı icra organları olarak ikiye ayrılabilir.   A. ASIL İCRA ORGANLARI Asıl icra organları  sadece icra işlerini yürütmek üzere kurulmuş olan icra organları olduğu için bunlara asıl icra organları denir. Bunlar;  1- İcra Dairesi 2- İcra Mahkemesi 3. Yargıtayın İcra - İflas İşleri ile Görevli Hukuk Daireleri 1. İcra Dairesi İcra işlerinde birinci derecede görevli organdır.  İcra takibi icra dairesince yürütülür ve çoğu işlemleri de icra dairesi yapar. Mesela, borçlunun mallarının haczi, hacizli malların satılması ve paraların paylaştırılması... İcra dairesi bağımsızdır. İcra mahkemesinden bir talimat almasına gerek olmadan hareket eder. İcra mahkemesi hâkiminin daimi gözetimi ve denetimi altındadır ama İcra mahkemesine bağlı bir organ değildir . İcra dairesi kanuna aykırı işlem yaparsa bu işlem ilgililerin şikâyeti üzerine İcra mahkemesi tarafından iptal edilir veya düzeltilir.   -İcr...

İcra Hukukunda Süreler - Tatil ve Talik (Erteleme) Halleri

A. İCRA HUKUKUNDA SÜRELER Kanunda icra takibinin tarafları için öngörülmüş süreler kesindir. Tarafların bu süreleri sözleşmeyle değiştirmeleri mümkün değildir. Sürelerin bir kısmı cebri icra organlarının işlem yapması için öngörülmüş sürelerdir. Bu süreler düzenleyici niteliktedir. Bu nedenle süre geçmiş olsa bile icra organı o işlemi geçerli bir şekilde yapabilir. B. TATİL VE TALİK (ERTELEME) HALLERİ Kural olarak tatil ve talik süreleri içinde icra takip işlemleri yapılamaz. Tatil saat ve günlerinde borçluya karşı icra takip işlemi yapılamaz. İcra takip işlemleri icra organları tarafından borçluya karşı yapılan ve takip sürecinin ilerlemesine yönelik işlemlerdir. Bir işlemin icra takip işlemi olarak nitelendirilebilmesi için şu üç unsuru taşıması gerekir. 1.        İcra organları tarafından yapılmalıdır. 2.        Borçluya karşı yapılmalıdır. 3.        Takip süre...

Vergi Kanunlarının Zaman, Yer ve Anlam Bakımından Uygulanması Nasıldır?

Vergi Hukuku dersini anlatmaya devam ediyorum. Bu yazımda Vergi Hukukunun zaman, yer ve anlam bakımından uygulanmasından bahsetmek istiyorum.